God mat og gode historier i 90 år

Narvikbedriften Kuraas AS har en lang og stolt historie bak seg. Gjennom 90 år har bedriften gjort seg til et sterkt varemerke over hele landet. Men hvordan kom de seg hit?

I år fyller Kuraas AS 90 år! 

Navnet Kuraas har med tiden blitt et kjent varemerke, men likevel kjenner få til historien om bedriften Kuraas AS.

Derfor har de bestemt seg for å feire sine 90 år med å fortelle sin historie, både gjennom tekst, bilder og video. I tillegg inviteres alle interesserte til å bli med bak dørene i deres hypermoderne produksjonsfabrikk på Fagernes i Narvik (mer informasjon til høyre på siden)

Her har du historien om Kuraas - fra en liten slakterforretning til landsomfattende kjøttprodusent.  

Det var en gang en liten gård i Finbekken

Det hele startet på 1800-tallet, nærmere bestemt 1887, da en steinhuggermester med navnet Ole Pedersen Kuraas kom fra Røros til det som skulle bli byen Narvik. Han kom i forbindelse med den første utbyggingen av Ofotbanen.

Han kjøpte seg en jordlapp på en slette i Finbekken og etablerte et gårdsbruk som etter hvert fikk navnet ”Kuraas sletta”.

En høstdag i oktober i 1926 ble dørene til den aller første slakterforretningen åpnet og Kuraas var nå en bedrift. Den første slakterforretningen ble åpnet i Lindseth-gården i Dronningens gate 17 i Narvik av Ole Olsen Kuraas, sønn av gårdseier Ole Pedersen Kuraas. 

Slaktingen foregikk i bakgården, tilberedningen av kjøttet i kjelleren og et lite utsalg fant sted i første etasje. Familien holdt til i slakterforretningens nabohus.

En telefon fra fremmedpolitiet

Etter syv år bygde Ole Kuraas et eget hus med slakterforretning lengre opp i Dronningens gate, like ovenfor der dagens Fremover holder til. Året var nå 1933.

Ole Kuraas var en innovativ mann, noe som skapte mye oppmerksomhet. Dette har blitt en tradisjon i bedriften og kjennetegner den fremdeles. Han markedsførte bedriften aktivt i Ofoten Tidende, noe som ved én spesiell anledning skulle vise seg å bli svært interessant.

Annonsen lød som følgende:

”Kom og se vår eminente tyske arbeider, Vistoft, i arbeid! Sanitært og betryggende.”

Morgenen etter fikk Ole en telefon fra fremmedpolitiet.

Beskjeden var klar: den tyske arbeideren var ikke registrert. Ole svarte ganske enkelt at politiet måtte ta turen til forretningen for å se Vistoft i arbeid.

Da politiet dukket opp for å se denne tyskeren arbeide, ble de lange i masken. Vistoft var nemlig ingen ringere enn Nord-Norges første helautomatiske oppskjæringsmaskin!


1932 i Dronningens gate 24 i Narvik: Den tyske arbeideren Vistoft kunne både skjære og tiltrekke seg oppmerksomhet fra autoriteter. 

En tid med store endringer

Den 9. april 1940 ble gården i Dronningens gate bombet og familien måtte flykte til hytta i Beisfjord. Etter krigen ble teglsteinen revet i Dronningens gate og ført opp i Villaveien 72.

Etter Ole Kuraas og kona, Mathildes, bortgang ble aksjene fordelt på barna Oline Føre, Kåre Kuraas, Gunvor Krogstad, Ole Martin Kuraas og Siksten Kuraas, hvor sønnene hadde driftsansvaret.

Den nye generasjonen gjorde store endringer på 70-tallet, og bedriften Kuraas relanserte egne kjøttutsalg over hele byen.

Ved den første åpningen, i Blomvikveien i 1971, mottar Siksten Kuraas en telefon fra Arvid Kristiansen, tidligere kollega og ferskvareleder for Kolflaath supermarked. Han lurte på hvordan salget gikk. Siksten svarte humoristisk:

”Arvid! Vet du av noen plass vi kan få kjøpt vannavkjølte kasseapparat?!”

De åpnet sitt andre utsalg i Tore Hunds gate i 1974.

Det tredje utsalget åpnet i 1976 i Dronningens gate 17. Nøyaktig 50 år etter at Ole Kuraas åpnet sitt aller første utsalg på nettopp denne adressen, var det nå utsalg fra bedriften der igjen.

I 1984 ble det et nytt generasjonsskifte i familiebedriften. De nye eierne var nå Kjell, Hans og Reidar Kuraas, som eier bedriften den dag i dag.

En nyansatt som bare forduftet

Markedet på 80- og 90-tallet var i store endringer. Dagligvarekjedene vokste seg sterke samtidig som de kjøpte opp store deler av lokale kolonialer.

For bedriften Kuraas betydde dette færre, men større avtaler. Omsetningen ble doblet for hvert år, og mot slutten av 90-tallet inngikk Kuraas en franchiseavtale med den riksdekkende leverandørkjeden SPIS Norge AS.

Det ble stadig behov for mer plass i fabrikken, selv etter at fabrikken i Villaveien var utbygd i alle retninger. Kuraas bygde fabrikk på Fagernes som var ferdigstilt i 2002. Dette er den samme fabrikken som det produseres fra i dag.

Veksten var stor og rekrutteringen av nye ansatte var hyppig. Dette fikk en ung skolegutt erfare, mens faren ventet utenfor i bilen.

Hans Kuraas, kjent for sine raske beslutninger og kreative løsninger, møtte tilfeldigvis denne unggutten i administrasjonen og tenkte at det var en ny ansatt. Hans hilste raskt og tok med gutten til garderoben. Før gutten visste ordet av det var han ikledd full uniform og var satt i fullt arbeid i fabrikken.

Gutten forduftet etter kort tid og ingen skjønte noe før personalsjef Rune Stokvold etterlyste en skoleelev som hadde blitt sluppet inn med porttelefon.

Den stakkars gutten ville bare levere søknad om å få jobbe der i arbeidsuken!

Med tiden begynte SPIS Norge AS å slite og Kuraas-guttene må se etter nye løsninger.

Kuraas gjør en livsviktig beslutning; de skal ta varemerket opp til gamle høyder - og det raskt.

I 2014 forhandlet de seg ut av franchisekontrakten med SPIS Grilstad. Endelig var bedriften 100% lokalt eid igjen.

Fjerde generasjon er klar

Varemerket Kuraas er i dag sterkt og trygt etablert i hele Norge, med tyngde i nordnorske dagligvarebutikker, hotell og restauranter.

Slik markedet har utviklet seg er nordnorsk kvalitet og trygghet noe som selger, og som setter krav til bedriften hele veien fra kjøttet skjæres til det leveres i butikken.

Nå står fjerde generasjon klar for å ta over stafettpinnen, etter å ha jobbet seg opp fra bunnen av i bedriften – på lik linje med sine forfedre.


Dagens ledelse i Kuraas AS: F.v. Reidar Kuraas, Ivan Kuraas, Ole Kuraas, Rune Stokvold og Kenneth Kuraas. 

I dag har Ole Kuraas driftsansvar, Ivan Kuraas er avdelingsleder for både produksjons- og råvareavdeling, mens Kenneth Kuraas er markedssjef med hovedansvar for at de flotte kvalitetsproduktene Kuraas produserer når ut til flest mulig.

Med stolt historie tenker Kuraas fremover for å fortsette å skape nye matopplevelser. For dem er ikke mat bare noe du spiser – det er en opplevelse. Denne holdningen til mat har vist seg å være god, og kanskje er det derfor Kuraas stadig tar medaljer under norgesmesterskapet i kjøttprodukter.

Over hele landet skal det oppleves - Kuraas er bare helt snadder!

 

Nedenfor kan du se historien i bilder. 

9.10 2016 14:35

Bli med å feire Kuraas!

Kuraas AS inviterer til omvisning på sin hypermoderne produksjonsfabrikk på Fagernes i Narvik.

Det gjennomføres tre visningsturer hvor det er plass til 20 personer i hver. 

Disse vil være på følgende datoer:

Torsdag 13. oktober kl. 10.00-12.30

Mandag 17. oktober kl. 10.00-12.30

Onsdag 19. oktober kl. 10.00-12.30

Her finner du informasjon og påmelding for visningstur

Kontaktinformasjon

Tlf.: 76 96 96 20

E-post: firmapost@kuraas.no

Adresse: Fagernessletta 10, 8514 Narvik