Den moderne rallar
Dette er reklame for Opplæringskontoret for Jernbanesektoren.
For 120 år siden var det menn i vadmelsbukser som jobbet med slegge og hakke på strekningen mellom Riksgrensen og den gang Viktoriahavn. I dag er verden litt annerledes. Men fortsatt er slegge og hakke viktige redskaper for at togene skal frakte både personer, gods og malm på en trygg måte til og fra Narvik
Rekruttering
Midt på 2000-tallet tok Jernbaneverket initiativ til en kartlegging av fagfolk i jernbanesektoren. Kartleggingen viste at dersom det ikke ble tatt noen øyeblikkelige grep om rekruttering, ville man i år 2020 stå uten kvalifisert arbeidskraft langs jernbanene i Norge.
så Opplæringskontoret for jernbanesektoren (OKJ) at skulle man ha nok fagfolk til å drive vedlikehold av jernbanestrekningene i Norge, måtte man gjøre tiltak. Og de måtte settes i gang så fort som mulig.
- I 2006 hadde vi et trettitalls lærlinger, forteller daglig leder på OKJ, Harald Eide Galtung.
- Men med årene har vi klart å øke dette jevnt og trutt, og nå har vi et snitt på 200 løpende lærekontrakter, sier han.
Rekrutteringen for banemontør skjer via bygg og anlegg, mens fra elektrolinja rekrutteres signalmontører og energimontører.
- Det er viktig for oss å få inn lærlinger som synes det er spennende å jobbe i jernbanen. Det handler om å være interessert i faget og engasjere seg i arbeidsmiljøet. De som ønsker det, får det til. Men det fordrer selvsagt at de også yter, sier Galtung.
Den moderne rallaren
- Vi er rallare, sånn er det bare, forteller Didrik Danielsen og Simen Andreas Hansen. De er begge banemontørlærlinger på Jernbaneverket i Narvik.
- Jeg var aldri glad i å gå på skole, og klarer ikke tanken på å skulle sitte inne på et kontor hele dagen, sier Didrik, som tidlig bestemte seg for å bli industrimekaniker via Narvik vgs, Studiested Oscarsborg. Ved en tilfeldighet kom han over et flygeblad hvor Jernbaneverket søkte banemontørlærlinger. Han søkte, kom inn på intervju og fikk læreplass.
- Å være lærling her er utrolig bra.
- Selv om det kan være stor aldersforskjell mellom oss, er vi kompiser alle sammen, sier han.
Men det er ikke bare arbeidsmiljøet som gjør at han trives så godt.
- Som lærling får vi utrolig stor tillitt blant kollegene våre. Selv om vi er ferske i faget, blir vi satt til større oppgaver. De blir selvsagt vurdert og vi får tilbakemelding på det vi har gjort. Både den positive og den konstruktive, sier han.
- Gjør man en feil, er det like viktig at dette blir påpekt, sier han og forteller at han selv har hatt en bratt læringskurve i læretiden sin.
- Men man lærer jo veldig mye av det å få lov til å feile litt. Og når det blir påpekt, så lærer man jo at man ikke skal gjøre det neste gang. Og ikke minst hvorfor man skal gjøre det annerledes.
Tøffe tak
Å være banemontør går ut på å sørge for godt vedlikehold av jernbanen.
- Om sommeren er det reparasjon av linjen. En mindre jobb kan være å kappe og bytte ut deler av skinnene, til de litt større jobbene hvor vi for eksempel legger inn et veksel mellom to spor.
- Mens nå om vinteren går det mest i holde banen fri for snø. Både på overgangene, men ikke minst på vekslene. Blir det ikke gjort ordentlig kan det i værste fall føre til at et tog sporer av, forklarer Didrik.
Både Didrik og Simen er utrolig stolt over å være lærling som banemontør.
- Når noen spør meg hvor jeg jobber, sier jeg gjerne at jeg jobber som banemontør. Jeg er stolt av jobben min, understreker Didrik.
- Å være banemontør er en utrolig viktig jobb. Etter endt arbeidsdag føler man at man har gjort en viktig jobb for at samfunnet skal ha en trygg jernbane, forteller Simen.
De oppfordrer også flere til å søke læreplass hos Jernbaneverket.
- Og jenter må også gjerne søke på læreplass her. Det er bruk for dere også, avslutter Simen.
Lar du deg friste av en egen, lokal "sydhavsøy"?
Det hele startet med at Grete Mikalsen var på utkikk etter en god vernesko. Da det viste seg å være en utfordring, fikk hun en idé.
Og vi gjennomførte jobbintervjuet uten å røpe hvilken jobb det var snakk om.
Narvik Motorsenter har offisiell åpning av sine nye, flotte lokaler førstkommende lørdag. Sjekk ut åpningsmagasinet som ligger i postkassen din.
Hanna Fredriksen (14) handlet på H&M på Amfi Narvik under Kjøp & Vinn-kampanjen forrige helg. Dette viste seg å være lurt.
Frister det å få unnagjort årets julehandel og samtidig vinne en drømmereise?
Under fjorårets Kjøp og Vinn hadde Sigrid Engset Nordmo liten tro på egen vinnersjanse. Mot slutten av handleturen takket hun nei til flere lodd – hun kom jo ikke til å vinne?
Når kveldene blir lange og julegavene skal handles inn – da er det duket for årets største handelshelg i Narvik!
Først av alt; har dere vært ute i det siste? Lyset og naturopplevelsene har vært mildt sagt magisk. Himmelen har gått fra rosa, lilla, oransje, til blafrende nordlys og stjerneklar kveldshimmel. Det er lett å la seg begeistre - og det er bare å glede seg til fortsettelsen.
Hvert år arrangeres det mange flotte festivaler, kultur- og idrettsarrangement i Narvikregionen. Vi ønsker å etablere et tettere samarbeid mellom noen av dem og næringslivet.
... og nordlyset setter inn.
Hver årstid har sin sjarm, men høsten har kanskje i overkant mye med sine mørke kvelder, fantastiske farger i naturen, og spennende lysfenomener på himmelen.
Visit Narvik deler 4 gode tips til opplevelser i regionen!
Dypfryst i isen hvor Arctic Eagles spiller sine hjemmekamper står det ”Revigo”. Men hvem er egentlig denne Revigo?
Narvikbedriften Kuraas AS har en lang og stolt historie bak seg. Gjennom 90 år har bedriften gjort seg til et sterkt varemerke over hele landet. Men hvordan kom de seg hit?
Hvor vanskelig er det egentlig å tippe priser på eiendommer uten lokalkjennskap, forberedelser og utfyllende informasjon?